Har du skippet brødet, herunder også rugbrød fordi du har hørt at det feder?

Konkret er der ikke noget der feder, med mindre du spiser mere end du har brug for.

Et overskud af kalorier lagres nemlig i fedtdepoterne uanset om de kommer fra kage, rugbrød eller gulerødder.

Og ja, selvfølgelig vil du blive træt af at tygge dig igennem 5 kg gulerødder inden du når din max kaloriegrænse.

Og selvfølgelig feder rugbrød hvis du spiser 16 skiver om dagen (jeg kendte faktisk en der gjorde det).

Derfor skal du spise rugbrød:

Rugbrød indeholder masser af fibre og fuldkorn. Fibrene i rug er vandopløselige hvilket betyder, at de kan binde op til 15 gange deres egen vægt i vand.

Effekten er, at maden bliver længere tid i mavesækken og tyndtarmen, hvilket har betydning for din mæthed og for stabilt blodsukker.

De vandopløselige fibre sænker desuden kolesterolet, og har betydning for en god fordøjelse med et regelmæssigt afføringsmønster.

Du har sikkert hørt eller måske læst at en god tarmflora har stor betydning for din sundhed, velvære, vægt og immunforsvar m.m.? En god og sund tarmflora styrkes af de gode fibre som du får igennem din kost.

Endelig er det også vigtigt at nævne at en af vandopløselige fibre (lignan) omdannes i tyktarmen til enterolacton, som er et planteøstrogen der forebygger tyk- og endetarmskræft, samt brystkræft.

Brød

Brød fra supermarkedet eller bageren?

Vær opmærksom på at mange rugbrød fra bageren ikke indeholder den samme mængde fiber og fuldkorn som brød du køber i supermarkedet.

Jeg havde en snak om rugbrød med en af mine klienter forleden dag, som altid købte sit rugbrød hos bageren. Jeg anbefalede hende at spørge bageren om fiber og saltindhold i det rugbrød hun oftest købte. Hun skrev til mig dagen efter og fortalte, at nu havde hun købt Schulstad rugbrød med 8.4 gr fibre, fordi bagerens kun var på omkring 5 g pr. 100 g og indeholdt meget salt.

Når du vælger rugbrød så gå efter brød med:

Højt indhold af fuldkornsrugmel

Højt fiberindhold min 8 g/100 g

Min. 30 % fuldkorn

Lavt indhold af salt, max 1,2 g pr. 100 g

Når du køber rugbrød i supermarkedet, så skal du vide at ikke alle rugbrød består af mest rugmel. Nogle rugbrød indeholder faktisk mest hvedemel, så tjek ingredienslisten.

Eksempel på ingrediensliste på rugbrød

Ingredienser: Vand, hvedemel, rugsurdej (vand, fuldkornsrugmel, surdejskultur), fuldkornsrugmel 11%, hørfrø 10%, rugsigtemel 9%, solsikkekerner 8%, rugbrødsrasp (ingredienser som i dette brød), rugkerner 2%, gær, salt tilsat jod, eddike, tørret rugsurdej (fuldkornsrugmel, surdejskultur), hvedegluten, rapsolie, bygmaltmel, hvedemaltmel.

Det du kommer oven på

Hvis du gerne vil ned i vægt, så er det en god ide, at have fokus på hvad og hvor meget du kommer oven på dit rugbrød.

Brød med pålæg

Eksempel 1:

2 skiver rugbrød – svarende til 4 halve med skrabet smør og

1 lille fiskefilet med 1 spsk. Remoulade

Leverpostej mellem lag med 2 skiver syltede rødbeder

2 skiver rulle pølse

1 æg med 1 spsk. Mayonnaise med karse/purløg

Portionen giver 723 kcal og 48 g fedt

Eksempel 2:

2 skiver rugbrød – svarende til 4 halve uden smør og med

35 g tun i vand med rødløg og agurk

Leverpostej mellem lag 9% fedt med 2 skiver syltede rødbeder

3 skiver røget mørbrad med 1 stribe mayonnaise og rødløg

3 skiver æg med 1 stribe mayonnaise og karse/purløg

Portionen giver 423 kcal og 16 g fedt

Så gå ikke uden om rugbrødet for det er faktisk vigtigt for din sundhed, men gå efter brød med rugmel, højt fiber og fuldkorn og lavt indhold af salt.

Hvis du gerne vil ned i vægt, så vær også opmærksom på at det kan være valg af pålæg der gør forskellen på om du taber dig eller ej.

Vælg pålæg med max 10 g fedt/100 g og tænk over mængden – undgå at pålægget fylder mere end rugbrødet.

(Så hvis du eksempelvis bruger 1 æg på et halvt stykke brød eller 1 hakkebøf på et halvt stykke brød eller 1 dåse makrel på 1 hel skive brød, så fylder pålægget mere end brødet).

Håber du kunne bruge dette indlæg – og send mig gerne en mail hvis du har gode ideer til andre indlæg om sund livsstil og vægttab.

Min mail: sundhedforlivet@diaetist-heidiolsen.dk