I onsdags havde jeg opfølgning med mit hold “Mad & Mindset” og jeg havde lovet at bage kage. De forgående gange, var det nemlig de skønne kvinder på mit hold, der havde skiftes til at være kreative og blandt andet medbragte rawfoodkage, snickers kugler m.m.

Så det blev til denne sunde og lettere jordbærkage. Bunden er lavet med æg, Easis perfect multisød, kikærter, havregryn, mandelessens og kartoffelstivelse, for at få konsistens som en mazarinkage. Derpå smeltet chokolade og flødeskum blandet med fraiche 9 %, samt selvfølgelig nye danske jordbær.

Kagen blev prøvesmagt og godkendt, hvis jeg tilsatte lidt mere mandelessens, så det har jeg gjort. Og skal lige siges at kagen var bedst dagen efter da den var kold og havde sat sig.

Jeg brugte 3 store æg, så havde jeg ikke flere i den størrelse og måtte supplere med 1 mellem.

Dejen var rimelig løs i konsistensen, så hvis du bruger mindre æg så skal du nok bruge 5 stk.

God fornøjelse 🙂

Jordbærkage

8-10 personer


Ingredienser

4 æg, størrelse mellem/large

100 g Easis perfect multisød

1 dåse kikærter

1 dl. Havregryn

1 tsk. Bagepulver

2 tsk. kartoffelstivelse

2 spsk. mandel essens

Et nip salt

50 g mørk kogechokolade

350 g jordbær

1 dl. piskefløde

50 g fraiche 9%


Fremgangsmåde

Pisk æg og sukker luftigt.

Hæld væden fra kikærterne, skyld dem og lad dem dryppe af.

Blend kikærter, havregryn og tilsæt bagepulver, mandelessens, salt og kartoffelstivelse og vend det sammen med de æggemassen.

Hæld dejen i en springform beklædt med bagepapir.

Bages ved 180 grader i 25 minutter.

Lad kagen køle af.

Smelt chokoladen over vandbad eller ca. 30 sekunder i mikroovn.

Fordel det over kagen.

Pisk fløden stiv og vend den sammen med cremefraiche.

Skyld jordbærrene, fjern stilken og halver jordbærrene.

Når chokoladen er stivnet fordeles flødeskummet over kagen og der pyntes med jordbær.

Energiindhold pr. 100 g.

176 kcal / 739 kJ


Mangler du mere inspiration til sunde retter?

Bliv medlem af slankeklubben for kun 49 kr. pr. måned.

Følg mig på Bloglovin

Måske du også vil synes om følgende blogindlæg?

Der er ingen kommentarer at vise.

Min datter er hjemme på påskeferie og hun god til at inspirerer mig blandt andet til denne smoothie bowl med mango og blåbær.

Skyr er sikkert på manges morgenbord, fordi den er lav i kalorier og en god kilde til protein der mætter godt. Mango indeholder lidt mere frugtsukker end fx hindbær og jordbær, men bowlen holder sig fint under de 13 g sukkerarter pr. 100 g som anbefalingerne er. Ellers kan du fint skifte mangoen ud med jordbær, brombær eller blåbær. Hindbær skal varmebehandles først så den vil jeg ikke anbefale dig til smoothie bowlen.

Next step er at prøve en af de grønne smoothie bowls med avocado og grøntsager – ja, udvikling ligger mange steder, når bare vi har øje for det 😊

Smoothie bowl

SMOOTHIE BOWL MED MANGO OG BLÅBÆR

1. person


Ingredienser

200 g skyr naturel

100 g frossen mango

1½ tsk. vaniljesukker

50 g blåbær

10 mandler, hakkede

1 spsk. havregryn

1 tsk. kakaonips

1 tsk. karamelsirup

Evt. lidt friske hindbær


Fremgangsmåde

Blend skyr, mango og vaniljesukker og hæld det i en skål.

Anret med blåbær, hindbær og drys med havregryn, mandler og kakaonibs.

Dryp karamelsiruppen over bowlen.


Energiindhold på hele portionen:

355 kcal. / 1491 kJ


Mangler du mere inspiration til sunde retter?

Bliv medlem af slankeklubben for kun 49 kr. pr. måned.

Følg mig på Bloglovin

Måske du også vil synes om følgende blogindlæg?


Jeg er blevet helt tosset med de små færdigkøbte proteinsalater, lavet med bælgfrugter og som kan købes i Supermarkederne eller på tankstationer rundt omkring i landet. Det er smart når man bliver sulten på farten, og de er både et sundere og mere mættende alternativ til de mere traditionelle typer af fastfood. Da jeg fik kigget på kalorierne, var jeg dog knapt så begejstret og satte mig derfor for, at lave min egen hjemmelavede protein salat. Der bliver en stor portion, der kan deles med hele familien og ellers så kan den fint holde sig et par dage i køleskabet, så der er til 2-3 madpakker. Jeg putter den gerne på et fint patentglas, det ser indbydende ud.

HJEMMELAVET PROTEIN SALAT

4. personer


Ingredienser

240 g kogte belugalinser, 1 dåse (svarer til 1½ dl. rå linser hvis du selv koger dem)

1 dåse sorte bønner

1 dåse kikærter

100 g edamame bønner, optøet

200 g spidskål

50 g soltørrede tomater i olie

2 spsk. pesto (rød/grøn, oliebaseret)

2 kyllingebryster (200 g)


Fremgangsmåde

Kog kyllingebrysterne i ca. 18-20 minutter til de er gennemkogte.

Når de er let afkølede så riv dem fra hinanden med 2 gafler.

Hæld kikærter, linser fra dåse og de sorte bønner i et dørslag og skyl dem grundigt. Lad dem dryppe af.

Bland bønner og linser med pesto og soltørrede tomater.

Snit spidskålen fint, skyld den og tør den i et rent viskestykke.

Bland kålen med bønner, linser og kylling.


Energiindhold pr. person:

367 kcal / 1541 kJ


Mangler du mere inspiration til sunde retter?

Bliv medlem af slankeklubben for kun 49 kr. pr. måned.

Følg mig på Bloglovin

Måske du også vil synes om følgende blogindlæg?

Julen er lige om hjørnet og med den masser af fed julemad. Her hos mig har det altid været en tradition, at supplerer julemaden med en frisk salat. Så spiser vi mindre af andestegen og de brune kartofler og kan gå fra bordet mæt, men ikke utilpas, som man ellers godt kan blive af for meget og for fed julemad. Her får du to af mine favorit salater, som jeg har udviklet i 2020 og som klæder julemaden godt.

GRØNKÅLSSALAT MED TRANEBÆR OG VALNØDDER

4. Personer

Ingredienser

75 g grønkål, skyllet og snittet (færdigkøbt)

200 g grøn spidskål

1, 5 dl. Edamame bønner, bælgede fra frost

2 spsk. tørrede tranebær

1 lille rødt æble

30 g valnødder

Dressing

2 spsk. rapsolie

2 spsk. æbleeddike

1 tsk. flydende Honning

½ -1 lille tsk. Dijon sennep

Salt

Fremgangsmåde

Snit spidskålen, skyl den og tør den i et rent viskestykke eller brug en salatslynge til at tørre den i.

Hæld kogende vand over edamame bønnerne og lad dem stå i et minuts tid til de er optøede. Hold vandet fra og lad dem dryppe af i en sigte.

Skyl æblet, fjern kernehuset og skær æblet i tern.

Bland grønkål, spidskål, edamame bønner og æble i en skål.

Bland alle ingredienser til dressingen og vend det i salaten.

Rist valnødderne på en tør pande, afkøl dem og bræk dem i lidt mindre stykker (må ikke blive for små stykke)

Fordel valnødder og tranebær over salaten.

RØDKÅLS-RØDBEDESALAT MED APPELSIN

4. personer

Ingredienser

150 g fint snittet rødkål

150 g revet rødbede (sørg for at trykke væden godt af)

3 forårsløg

1 appelsin

Græskarkerner, ca. ½ dl.

Dressing

2 spsk. olie

2 spsk. æblecidereddike

1 lille tsk. dijon

1 tsk. flydende honning

Salt

Fremgangsmåde

Bland olie, æblecidereddike, dijon og honning til dressingen og smag til med salt.

Bland rødkål, rødbede og dressing sammen i en skål.

Hæld herefter salaten i et pænt serveringsfad.

Rens, skyl og snit forårsløgene fint.

Skær skrællen af appelsinen og skær den i tern.

Rist græskarkernerne på en tør pande til de popper.

Lad græskarkernerne køle lidt af.

Anret salaten med appelsin og græskarkerner på toppen.

Mangler du mere inspiration til sunde retter?

Bliv medlem af slankeklubben for kun 49 kr. pr. måned.

Følg mig på Bloglovin

Grønne salater af sommerens skønne råvare

Jeg er en af dem der ELSKER sommeren.

Ikke fordi jeg gerne vil til stranden og slikke sol, men simpelthen fordi det er skønt at døren kan stå åben hele dagen.
Det giver en eller anden form for følelse af frihed og ubundethed for både os mennesker og dyr (Plet og Snebold – vores norske skovkatte) her i familien.

En anden grund til at jeg elsker sommer er den mangfoldighed af skønne råvarer som denne sæson byder på.
Jeg har ikke en kæmpe urtehave – blot 2 højbede ude foran mit køkken, samt lidt rabarber og bærbuske i den øvrige have. Det giver mig så meget god energi når jeg kan hente lidt krydderurter, bønner, salat, jordbær og solbær og trylle dem om til lækre retter til dagens måltider. 

Nogle af de råvare vi kan høste nu er desuden blandt nogle af de sundeste vi kan få med undtagelse af min favorit grøntsag – nemlig grønkålen.

Hvilke du skal vælge og hvorfor kan du læse mere om her hvor jeg også giver dig et par opskrifter hvor råvarerne indgår. 

Læs mere
Spiser du mere når du arbejder hjemmefra?

Arbejder du også hjemmefra i disse tider?

Så oplever du måske, at du kredser lidt for ofte omkring køleskabet eller køkkenskuffen med småkager og slik. Jeg har i hvert fald opdaget en ny side af mig selv, der tænker mere på mad, end når jeg sidder på arbejdet i Sundhedscenteret eller i klinikken.

Måske er det, det vakuum man er i, hvor grænsen mellem arbejde og fritid er flydende. Det er nemt at droppe de sædvanlige pauser og når man holder en pause, så bruges den på lige at sætte en maskinfuld tøj over eller tømme opvaskemaskinen. Samtidig er det svært ikke at tjekke mailen, selv om klokken faktisk siger fyraften. Har du børn hjemme, så er du ekstra på, for de kræver jo deres med hjemmeundervisning m.m.

Det kan også være, at den dårlige samvittighed popper op, fordi der omvendt ikke er så meget at lave, men du er jo stadig på arbejde, så du BØR jo lave noget. Tanken om at nyde at der er lidt ro på, er bare ikke eksisterende.

Du er så at sige på overarbejde hele tide og det dræner energien, ”batterierne” bliver kørt flade og lysten til hurtige kulhydrater, der kan hive energien op stiger.

Læs mere

Fuldkorn er guldkorn, altså ikke de små gule sukkerristede morgenmadsprodukter, men guldkorn for din sundhed og dit velvære.

Når du vælger fuldkorn, så får du både masser af fibre, B- og E-vitaminer, zink, jern og magnesium, samt proteiner og sunde fedtstoffer. Det er godt for din fordøjelse, det sænker dit kolesterol, stabiliserer dit blodsukker og forebygger kræft.

Fuldkorn er når hele kornet bruges også selv om kornet er forarbejdet, fx skårne, knækkede eller malet til mel. Eksempler på fuldkorn er blandt andet hvede, spelt, byg, rug, havre.

Fuldkorn er når hele kornet bruges med alle dens del, inklusiv skaldel

Til gengæld er græskarkerner, solsikkefrø, hørfrø, sesamfrø, vilde ris, boghvede og quinoa dog ikke fuldkorn.

Korn og frø har lidt forskellig næringsmæssig sammensætning og derfor også lidt forskellig sundhedsmæssig værdi, men alle gør de noget godt for vores sundhed. Uanset typen af korn du vælger, så er det først og fremmest vigtigt at du vælger fuldkorn.

For at få mest gavn af dine fuldkorn anbefales det at du spiser 75 g om dagen fx:

2 dl. havregryn og 1 skive rugbrød

1 dl mysli, 2 fuldkornsboller og 2 stykker fuldkornsknækbrød

2 skive rugbrød, 1 stykke fuldkornsknækbrød og 1 portion fuldkornspasta



2 skiver fuldkornsrugbrød, 1 stykke knækbrød og 1 portion fuldkornspasta

Sådan får du mere fuldkorn

  • Gå efter fødevare med det orange fuldkornslogo 
  • Spis rugbrød, knækbrød og andet groft brød med fuldkornslogoet
  • Spis havregrød eller grød af andre kornsorter (rug, byg, hirse) og pynt med fx friske bær, tørret frugt og kanel til morgenmad 
  • Brug havregryn i frikadellerne og farsen i stedet for hvidt mel 
  • Vælg fuldkornspasta og fuldkornsnudler 
  • Kom kogte spelt- eller hvedekerner i den grønne salat 
  • Spis fuldkornsvarianter af burgerboller, pølsebrød, pitabrød og tortillas 
  • Brug fuldkornsmel i brød, men også kager, pizzadej etc
  • Kom havregryn i din smoothie
Inspiration til sundt og effektivt vægttab
Tip til mere fuldkorn –
kom havregryn i din smoothie

Fik du læst helt til ende ? Så håber jeg du har fået lidt inspiration til at bruge flere fuldkorn i din hverdag.

Rigtig god fornøjelse.

Klinisk diætist Heidi Olsen

Vægttab, BMI og taljemål

Vægttab og BMI

Vægttab og tanken om en bestemt idealvægt møder jeg hos rigtig mange som vil ned i vægt. Og der er bestemt ikke noget i vejen med at stræbe efter en idealvægt. Den skal bare være realistisk og din egen og ikke sat efter et samfundsskabt ideal, defineret ved et bestemt BMI.

Læs mere

Jeg havde aldrig troet, at jeg ville komme til at sige det – altså “drik dine grøntsager”!

Jeg har for mange år siden investeret i en juicer, af den slags der kun laver saft. Ærligt har jeg faktisk ikke rigtig brugt den, fordi jeg jo godt ved, at det ernæringsmæssigt er bedst at spise frugt og grønt i deres hele form, så jeg også får fibrene med. Jeg har så indimellem valgt at komme “fiber affaldet” i brød, men det har så også krævet, at jeg lige havde tid til det!

Læs mere