Indkøb

Du har sikkert prøvet det før – at stresse igennem i supermarkedet klokken lidt i spisetid uden at ane hvad du egentlig skal købe. Hvis du samtidig har besluttet dig for, at nu skal det være – nu skal du i gang med det vægttab, så kan det virke fuldstændig uoverskueligt, at finde hoved og hale i hvad der skal i indkøbsvogn.

Indkøbskurv

Sådan starter du dit vægttab i supermarkedet

Kan du kende dig selv i ovenstående? Jeg har i hvert fald selv mange gange stået i den situation, at jeg har haft travlt, og har følt mig stresset fordi jeg vidste, at familien der hjemme forventede mad på bordet indenfor en halv time. Man kan så diskuterer om det er en familie, der er lidt forkælede, fordi de er vant til, at det altid er mig der står for maden, men det er en helt anden snak.

Hvad du ikke finder i min indkøbsvogn

Uanset hvor travlt jeg har, så vil det ikke være kylling Gordon Bleu eller hakkebøf fra frost, du vil se i min indkøbskurv.  Begge dele har et højt fedtindhold og dermed et højt kalorie indhold, og så kan jeg godt lide, at jeg kan gennemskue hvad min mad egentlig er lavet af.

I stedet går jeg efter et stykke reelt magert kød, som en svine kotelet eller et stykke kylling, der nemt kan laves indenfor 30 minutter.  En hakkebøf lavet af oksekød med et fedtindhold på mellem 3-7 % er også både hurtigt og sundt at lave. Tilbehøret bliver ofte små danske kartofler, som jeg skyller i vand, hælder på bagepapir og drysser lidt fint salt over, inden jeg bager dem i ovnen.

Grøntsager er et must.  Har jeg ikke selv tid til at ordne friske grøntsager, så køber jeg gerne færdigsnittede grøntsager, for eksempel færdigskårede rodfrugter der ligeledes kan komme i ovnen sammen med kartoflerne.

Færdig snittede grøntsager, eksempelvis hvidkål og gulerødder kan også bruges i en burger, som jo også er hurtig at lave og som er noget, de fleste børnefamilier er glade for.

Skal der sovs eller dressing til maden, så vælg eksempelvis en færdig tzatziki, eller en god dressing lavet på rapsolie, eller ryst selv en dressing af rapsolie, hvidvinseddike, dijonsennep, salt og peber.

Nøglehul

Kig efter Nøglehuls- og fuldkornsmærkede varer

Når du har travlt, og du ikke vil gå på kompromis med dit mål om at komme ned i vægt, så er det en fordel, at du kigger efter nøglehuls- og fuldkornsmærkede varer.

Nøglehulsmærkede varer har et lavere indhold af fedt, sukker, salt og et højere indhold af fibre, mens fuldkornslogoet hjælper dig med at finde de varer, der har et højt indhold af fuldkorn og fibre. Begge mærker hjælper dig let og ubesværet med at gå ned i vægt og leve sundere.

 Fuldkorn

Lær dine råvare at kende

Mit bedste råd er imidlertid, at bruge tid på at lærer råvarerne at kende. På den måde bliver det også nemt for dig at handle ind, når du har travlt.

Læs varedeklarationen. I ingredienslisten vil det, der er mest af i varen stå først. Står der sukker eller fedt på førstepladsen, så er der også er mange kalorier i varen. I næringsdeklarationen, vil du konkret kunne se hvor mange kalorier det drejer sig om, men du vil også kunne se indholdet af fedt, sukker, kulhydrat (stivelse), protein, kostfibre og salt.

Brug indkøbsguiden når du handler ind

Anbefalinger pr. 100 g af varen:

  • Vælg brød med max 7 g fedt og minimum 8 g kostfibre (gælder både lyst og mørkt brød)
  • Vælg morgenmadsprodukter med max 8 g fedt, minimum 7 g kostfibre og max 13 g sukker
  • Vælg mælk med max 0,7 g fedt
  • Vælg surmælksprodukter med max 1,5 g fedt og max 13 g sukker
  • Vælg ost med max 18 g fedt svarende til 30 +
  • Vælg smøreost med max 10 g fedt
  • Vælg kød, pålæg og pålægssalater med max 10 g fedt
  • Vælg færdigretter, frosne kartoffelprodukter og færdiglavet sovs med max 5 g fedt

Små skridt der virker

Det kan måske synes som små ubetydelige ændringer, men  på den lange bane, er det konkret det, der virker. De små skridt vi ændre i vores hverdag, kan betyde et vægttab på mellem 1/4 og 1/2 kg om ugen. 

Er du nysgerrig på flere små skridt til vægttab der holder, så hent min gratis guide her

[maxbutton id=”2″ ]