Slik

Mange der er i gang med et vægttab oplever, at det af og til ikke går som forventet. Det sker særligt i perioder hvor arbejdet fylder meget, man er stresset, man har et sygt barn, er selv syg, oplever uoverensstemmelser eller konflikter.

Når man har en oplevelse af, at livet går en imod, så er det svært at finde energien og motivationen til at leve sundt. Det er her, de fleste oplever tilbagefald til gamle vaner og mønstre, og rigtig mange af disse mønstre hænger sammen med trøstespisning.

Jeg sidder ofte overfor mennesker der på et eller andet tidspunkt i et vægttabsforløb, finder det svært at fastholde de sunde vaner. De oplever det som et nederlag, og de bebrejder sig selv deres mangel på viljestyrke eller motivation. Når jeg så fortæller dem, at trøstespisning faktisk giver god mening, så bliver de fleste forbavset.

Trøstespisning er overlevelse

 

Gulerod

 

Min begrundelse er, at når vi falder tilbage til gamle vaner og mønstre, herunder trøstespisning, så handler det om ren overlevelse.

Det kræver mindre energi og overskud, at gøre det vi altid har gjort, og dermed økonomiserer vi med vores energi i forhold til, at håndterer det, der er vigtigst. Derudover så er trøstespisning forbundet med vores belønningssystem i hjernen, og når vi spiser en flødeskumskage, så giver det mere ro og velvære til vores krop og hjerne, end hvis vi spiser en gulerod. Derfor falder mange i med trøstespisning, når de har det svært. Det er imidlertid noget der kan arbejdes med, og tilbagefaldet kan bruges positivt, så det bliver nemmere, at håndterer i fremtiden.

Du handler som du tænker

Et enkelt tilbagefald betyder intet, når bare du ” kommer op på hesten igen”. Undskyldninger og overbevisninger er derimod vores værste fjende. Hvis du tænker – ”nu kan det hele også være lige meget, jeg dur ikke til dette”, så bliver det nemmeste i verden, at gå ombord i den liter is du har liggende i fryseren.

Du handler som du tænker. Derfor er det vigtigt at blive bevidst om, hvad det er for tanker der gør, at du slipper kontrollen. Overvej efterfølgende hvilke tanker der kan støtte dig i at undgå tilbagefald. Hvis det er tanken om ”at det hele kan også være lige meget”, så kunne en støttende tanke måske være ” det kan godt være det er svært lige nu og jeg har lyst til is, men is er ikke løsningen på problemet”.

Is

 

Mange gange er det ikke kun tanker der leder os på afveje, men også de historier vi fortæller om os selv – eksempelvis ”jeg har rygrad som en regnorm, jeg har aldrig kunne fastholde noget, jeg har ikke kun en sød tand, jeg har en hel mundfuld, så det siger sig selv at jeg ikke kan holde det”. Prøv at udfordre disse udtalelser. Spørg dig selv om det nu også er rigtigt. Svaret vil ganske givet være, at det er det ikke. Der vil altid være et eller andet tidspunkt i dit liv, hvor du har været stærk, klaret dig godt eller har stået imod – trods modgang, så dyk ned i hvad der er forskellen på dengang og nu? Hvilken anden historie kunne du fortælle om dig selv?

Planlægning og strategier

Det er de færreste der styrter hovedkulds ud i et vægttabsforløb uden at have tænkt det igennem. Planlægning og strategi er din bedste ven, når det handler om at komme godt i mål med dit vægttab og undgå tilbagefald. Herunder får du mine bedste konkrete, praktisk og mentale forslag, der støtter dig undevejs.

Når det søde trækker

 • Sørg for at der er noget lækkert hjemme, der kan tilfredsstille dit belønningssystem, når det er hårdt men som ikke udfordrer din kalorieramme, eksempelvis små sodavandsis/sorbetis, en kop cappuccino, Gajoler m.m.
 • Stil frugt og grønt synligt fremme på køkkenbordet, spisestuebordet, skrivebordet etc. – eksempelvis skrællede gulerødder, æbler, pærer så det er nemt at dykke i dem i stedet.
 • Undgå at have slik, is, kager, chips liggende hjemme – heller ikke af hensyn til eventuelt uventede gæster
 • Hvis du har slik hjemme, så læg det i et højt skab, længst inde, hvor det er ude af syne og svært at komme til.
 • Træf en beslutning om at det er ok at ”synde” eller hygge dig eksempelvis en gang om ugen.
 • Hvis din svære tid er om aftenen, foran fjernsynet, så spis noget, fx en lille portion skyr med frugt/bær, knækbrød med magert smøreost, en lille håndfuld nødder og et par gulerødder, en halv grovbolle med pålægschokolade, en lille flødebolle etc.
 • Hvis du har det med at svært ved at lade være med at tømme hele posen med matadormix, så køb små portioner, alternativt – køb bland selv slik og hold dig til 100 g – 50 g hvis det er chokolade.

 

Når energien og overskuddet er presset

 • Vælg nemme løsninger hvis du har råd – køb online måltidsløsninger der leveres direkte til din bopæl.
 • Rugbrød er fint aftensmad, du behøver ikke at lave varm mad hver dag
 • Sørg for der altid er grøntsager i fryseren, så er det hurtigt og nemt at sørge for grøntsager til den varme mad.
 • Køb færdigsnittede salater eller ordnede grøntsager – de kan bruges som tilbehør eller kommes i lasagne, sammenkogte retter m.m.
 • Lav dobbelte portioner, så du har restemad dagen efter

Når du er ved at give op

 • Når du er på nippet til at give op, så lad vær – ring til en ven, brug din ægtefælle eller få professionel hjælp
 • Giv slip på din indre supermand/kvinde– ingen mennesker kan bære hele verden på deres skuldre og selv de stærke har brug for støtte og hjælp
 • Hvad gør dig glad – gør mere af det, og særligt når du har det svært (gå tur i skoven, strik, læs etc.)

 

Håber ovenstående råd er brugbare.

Hent også min gratis guide til vægttab der holder.

 

[maxbutton id=”2″ ]

 

Du kan også kontakte mig med henblik på konsultation i klinikken eller tilmelde dig mit 10 ugers online vægttabs forløb.

 

[maxbutton id=”5″ ]