Spis grove grøntsager

Kender du det – at belysningen og spejlet i prøverummet fremhæver lige præcis det, man så ihærdigt forsøger at skjule, nemlig dellen over buksekanten eller den famøse topmave og at dette får dig til at gå uden om det mere tætsiddende tøj, til fordel for noget du kan gemme dig i?

Så fortvivl ikke, for du kan godt målrette din kost, så du angriber fedtet på maven.

Konkret handler det om at du skruer ned for indtaget af kalorier, spiser færre kulhydrater, særligt de hurtigt optagelige kulhydrater og spise mere protein, samt sundt fedt.

Kurtige kulhydrater

Kulhydraterne

Kulhydraterne nedbrydes i kroppen til glukose og er kroppen konstant overbelastet med høje blodsukkerniveauer, så mindskes fedtforbrændingen i cellerne og sukkeret vil samtidig lagres som fedt på maven.

Kulhydraterne findes i en stor del af vores basis fødevarer, som grøntsager, frugt og frugt juice, mælk og mælkeprodukter, brød, mel og gryn, kartofler, ris, pasta og sukker, samt alle produkter hvori der indgår sukker, fx slik og sodavand.

Det er ikke hensigtsmæssigt at skære kulhydraterne helt væk, så når du skal prioriterer – så vælg havregryn, rugbrød og groft knækbrød. Alle grøntsager kan indgå i din kost, men vælg særligt alle kåltyperne. Undgå for store mængder rodfrugter, særligt pastinakker og rødbeder i tilberedt form, da indholdet af kulhydrat er lige så højt som i frugt. Det er ok, at spise kartofler, brune ris og fuldkornspasta i mindre mængder.

Proteiner

Proteiner findes både i kød, fisk, fjerkræ, ost, æg, mælk og mælkeprodukter, men også i bælgfrugter, fx linser, kikærter, røde- brune- og hvidebønner, samt i sojabønner (edamame bønner). De har en stor mæthedsværdi og påvirker ikke blodsukkeret, så det er en god ide, at spise protein til alle måltider. Husk at vælge de magre udgaver – eksempelvis magert kød, mager ost etc.

Det sunde fedt

Det sunde fedt findes blandt andet i rapsolie, olivenolie, oliven, mandler og nødder, avocado og fed fisk. Spis også lidt sundt fedt til alle måltider og husk særligt den fede fisk, da vi har brug for de sunde omega 3 fedtsyrer til at dæmpe den inflammation i kroppen, der kan opstå når blodsukkeret og efterfølgende insulinproduktionen i kroppen er høj.

Sådan kan din ”slip for topmaven og buksedellen” dag se ud:

Ca. 1200 kcal

Morgenmad:

 • 1 skive rugbrød (50 g)
 • 2 skiver mager ost
 • 1 blødkogt æg

Formiddag:

 • 2 gulerødder
 • 10 mandler

Frokost:

 • 100 g varmrøget laks
 • 200 g grøntsager efter eget valg (husk de grove)
 • 1 tsk mayonaise rørt op med lidt skyr, citronsaft og revet peberrod

Eftermiddag:

 • 2 skiver groft knækbrød
 • 1-2 spsk. Hytteost
 • 1 Kiwi
 • Radiser

Aftensmad:

 • 1 stegt kyllingebryst
 • ½ avocado – eller 1 spsk. guacamole
 • 75 g kogt fuldkornspasta
 •  200 g grøntsager efter eget valg