Vægtstigning i julemåneden

I morges læste jeg på BT, at i julemåneden tager vi i gennemsnit ca. 1,5 kg på og jeg vil heller ikke underkende, at fed mad kan give helbredsmæssige udfordringer, men sat i perspektiv så er det vel reelt set ikke det vi gør mellem jul og nytår, men det vi gør mellem nytår og jul, der kan være udfordrende for vores vægt og sundhed.

Selvfølgelig er det værd at nævne de traditionelle råd om, hvordan man undgår vægtstigning i julen, nytåret og ferien generelt. Det er råd der både er fornuftige og nyttige, og som du sikkert også har hørt mig vejlede i, men denne gang bliver min vinkel på jul, julekilo og mad en anden.

For er det reelt et problem at vi tager på i julen, når vi ofte taber dem igen i januar?

 

Snakken om julekilo bliver problematisk fordi

Mens vi spiser og hygger, kan den konstante bekymring om julekilo føre til en lille nagende dårlig samvittighed. Det kan resultere i en unødig følelse af skam og negativitet der stjæler glæden fra julen.

Hvis vi på forhånd tænker, at vægtøgning er uundgåelig, kan det føre til en selvopfyldende profeti, hvor tanken om, at “det går alligevel galt,” kan medføre en ”laden stå til” (sort-hvid tænkning) og overspisning. Eller du udsætter de gode og fornuftige valg til januar.

Tanken om at man kan gå glip af noget, hvis ikke man smager det hele, fører også til over spisning. Som fx hvis du tænker – nu er der et helt år til jeg igen kan få andesteg, risalamande eller de der bestemte juleskum.

Konstant bekymring om julekilo kan skabe unødvendig mental belastning og stress, som er det modsatte af hvad vi ønsker for julen, som en tid med glæde og afslapning.

Jo mere julekilo er forbundet med negativitet, i stedet for naturlighed, jo mere vil vi i januar søge metoder til vægttab, og måske de restriktive af slagsen.

En ensidig fokusering på vægt og kost kan føre til, at vi overser de positive aspekter ved julen, såsom kvalitetstid med familie og venner, traditioner og det generelle hyggelige nærvær.

 

Hvad du kan gøre i stedet

Slip tanken om at julekilo er problematisk.

Vær i stedet opmærksom på det mindset som kommer til udtryk i julen, og som kan være en refleksion af dit mindset generelt.

Slip tanken om at der er noget du ikke kan få uden for julen.

Spis til du er tilpas mæt, aldrig overmæt eller ubehageligt mæt, for det trigger også dit mindset.

Hav fokus på kvalitet og prioriter det du bedst kan lide at spise.

Og nyd så endelig julen uden dårlig samvittighed. 🎄

 

Skal vi arbejde med dit mindset?

Er dit mindset en hindring for vægttab, energi, glæde og balance i dit liv?

Så læs mere her om mit vægttabsforløb med meta kognitiv tilgang.

 

Du er også velkommen til at bestille tid til en gratis afklarende samtale – det gør du her!

 

Vil du give et gavekort i julegave?

Gavekort til vægttabs-, sundheds eller coaching forløb online eller i klinikken.

Du bestemmer selv beløbet og du kan købe gavekort via dette link.

 

 

 

 

 

 

 

Følg mig på Bloglovin